Stuur ons een bericht
Adresgegevens
9936 BM, Farmsum/Delfzijl
Nederland
E-Mail: info@maalwerkkoffie.nl
Telefoon
06-41490413
(telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 17:00)
Bedrijfsgegevens
Bedrijfsnaam: Maalwerk koffie
KvK nummer: 64842711
BTW nummer: NL001423306B42
Veel gestelde vragen
- De dosering per kopje koffie is normaliter 7 gram.
- dus uit een kilo pak koffie haalt u 140 koppen koffie.
- Als u € 25 voor een kilo heeft betaald, dan kost een kopje koffie nog geen 18 cent.
- Dit is goedkoper dan een glas wijn, een glas Coca Cola of flesje bier
De robusta, zoals de naam al doet vermoeden is een stevige boon die instaat voor 30 % van de wereldwijde koffie productie. Deze koffiesoort komt het vaakst voor in west- en centraal- Afrika en zuid oost Azië. Robusta bevat dubbel zoveel cafeïne als zijn collega arabica. De koffieplant kan extreme hitte doorstaan, maar groeit het beste bij een temperatuur van 22 tot 30 graden Celsius. De duur van het rijpingsproces is 9 á 11 maanden. Robusta heeft een sterke, harde en nogal bittere smaak met houtachtige tonen die velen als eenzijdig ervaren. Robusta wordt daarom veelal gebruikt in melanges, waar hij op gemakkelijke manier de nodige power kan verlenen.
De arabica is veruit de populairste koffiesoort en neemt 70% van de wereldwijde koffieproductie voor zijn rekening. Arabica groeit op grote hoogte, zoals op bergplateaus of op vulkaanhellingen, en dit tot een hoogte van 1000 tot 2000 meter. Arabica koffie is niet eenvoudig te telen en de plantage vraagt veel finesse en opvolging. Een arabicaplant wordt door de teler dikwijls voorzien van schaduw door middel van andere gewassen en bomen, omdat de temperatuur rond de plant zo stabiel mogelijk moet worden gehouden. De plant groeit het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 24 graden Celsius. De duur van het rijpingsproces is 6 á 19 maanden. De arabica koffiebessen moeten voldoende tijd krijgen om te rijpen, zodat ze zoveel mogelijk smaak kunnen ontwikkelen. Hoe hoger de plantage ligt hoe lager de temperatuur en hoe meer tijd de koffiebessen krijgen om te rijpen. Je kan dus concluderen, hoe hoger de bes groeit, hoe beter de smaak en kwaliteit. De arabica bevat 50% minder cafeïne dan de robusta en heeft een brede waaier aan smaken en vele diverse aroma’s.
De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat de robusta bonen minder van smaak en kwaliteit zijn, doordat ze veelal machinaal worden geoogst, met als gevolg dat er ook vaak onrijpe bessen tussen zitten. De arabicabonen daarentegen moeten veelal hand geplukt worden , dit in verband met de moeilijk bereikbare ligging van de plantage, dit heeft als voordeel dat er alleen mooie rijpe koffiebessen worden geplukt die een goede smaak en kwaliteit hebben. We kunnen dus stellen dat het telen van arabicabonen veel arbeidsintensiever is dan het telen van robustabonen.
De droge manier (dry): deze methode wordt veelal toegepast in regio’s waar weinig water ter beschikking is. De bessen worden op droogtafels uitgestrooid, waar deze 10 tot 14 dagen in de zon liggen te drogen. De bessen worden meerdere keren per dag omgedraaid om schimmelvorming te voorkomen. Het droog verwerken zorgt voor een koffie met een zeer fruitige, zoete en volle smaak. Door de koffiebes in de zon te laten drogen dringt de zoete smaak van het vruchtvlees namelijk binnen in de koffieboon.
De natte bewerking (washed): bij deze methode gaat men de bonen wassen, totdat al het vruchtvlees van de bonen is verwijderd. Eerst worden de bonen droog gefermenteerd. Dit proces mag niet te lang duren, om over fermentatie te vermijden. Door over fermentatie ontstaan namelijk foute snaken, zoals die van rot fruit, of een winey of zelfs azijnachtige smaak. Daarna worden de bonen gedroogd in de zon op bedden of patio’s of in een droogmachine. Deze methode geeft de koffie een cleane en zuivere smaak.
Half droge methode (pulped naturel of honeyprocess): deze methode is een combinatie van de droge en de natte methode. Met een ontpulpingsmachine wordt de bittere schil of de buitenkant van de koffiebes afgeschuurd. Hierdoor blijft enkel de zoete brij rond de boon behouden. Hierna worden de bonen op tafels gelegd om te drogen. Op deze manier combineert men eigenlijk de zoetigheid van het droge proces met de homogene en frissere smaken van de gewassen methode.