De koffiebes

door | 14 apr 2016 | Nieuws

coffee_cherries1

De vruchten van een koffieplant worden ook wel Coffee Cherries ofwel koffiebessen genoemd. We noemen dit een bes omdat hij ogenschijnlijk qua vorm en kleur, er net zo uitziet als iedere andere bes.

De buitenste laag van de koffiebes is een harde schil die het zachte onderliggende vruchtvlees beschermt. Het vruchtvlees van een koffiebes is een zoetige, plakkerige gele substantie die eetbaar is. Als de koffiebonen uit de koffiebes gehaald zijn blijft de pulp van de koffiebes over, deze wordt vaak gebruikt om de koffieplantage op een organische manier te bemesten, dit zie je zeker terug bij specialty coffee. De pitten van een koffiebes zijn eigenlijk de koffiebonen, normaliter zitten er twee pitten / koffiebonen in een koffiebes met de vlakke zijdes tegen elkaar aan, eigenlijk identiek zoals we bij pinda’s zien.

Om de bonen zit een heel dun vliesje, beter bekend als het zilvervliesje, dit flinterdunne vliesje komt los van de bonen tijdens het brandproces. Elke koffieboon en zilvervlies wordt daarna nog eens omhult door een taaie beschermende schil die parchement of hoornschil wordt genoemd. Deze schil zorgt ervoor dat de koffiebonen worden gescheiden van het vruchtvlees en heeft daardoor een beschermende werking. Soms spreekt men van “hoornschil koffie” dit houdt in dat de hoornschil ongebarsten en uitgedroogd om de koffieboon zit , op deze wijze kunnen koffiebonen goed worden bewaard, vlak voor verscheping worden deze hoornschillen dan verwijdert.

Soms komt het voor dat er geen twee koffiebonen in een koffiebes zitten, maar dan zit er slechts één koffieboon in een koffiebes dit fenomeen wordt peaberry genoemd. Een peaberry, ook wel pareltjes, rondboon of erwtboon genoemd, is rond van vorm en heeft dus geen platte kant. 10% tot 15% van een oogst kunnen bestaan uit peaberries en deze bijzondere koffieboon wordt tijdens de oogst apart gesorteerd en wordt ook apart gebrand omdat de bonen harder zijn van structuur moet het brandproces daarop aangepast worden. De peaberry heeft ook een andere smaak dit is ook logisch want alle smaak die de koffiebes produceert wordt overgedragen op één koffieboon in plaats van twee koffiebonen hierdoor wordt de smaak veel intenser en voller. Ook komt het mede doordat de peaberries meer aandacht krijgen dan de gewone koffiebonen. Zo worden ze allen met de hand geplukt, gesorteerd en gekwalificeerd. Peaberries worden apart aangeduid met de letters PB en worden voor een hogere prijs verhandeld op de koffie markt, dat mag ook omdat de bonen een superieure smaakbeleving bij de eindgebruiker teweeg brengen.

De waardering van maalwerkkoffie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 209 reviews.