Koffieboer Mexico

Keuzehulp: welke koffiebonen passen bij mijn zetmethode?

door | 3 aug 2020 | Nieuws

Koffiebonen uit Indonesië, India of Colombia? We leven in een wereld met eindeloze keuzemogelijkheden. Dat is niet anders voor koffiebonen. De ‘koffie-nerds’ die alle soorten koffie willen proberen en vergelijken zijn er blij mee. Maar voor iemand zoals jij die gewoon van een lekker bakje koffie wilt genieten kan het grote aanbod verwarring veroorzaken

We schakelden de jongens van baristaworden.nl in voor advies. Op hun koffieblog schrijven ze over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van koffie en geven ze advies voor de aanschaf van een koffiemachine. Zie je door de bomen het bos niet meer? Met de onderstaande tips van baristaworden.nl vind je de juiste koffiebonen voor jouw zetmethode.

 

Koffie is toch gewoon koffie of heb ik dat mis?
Je hoeft geen koffie-expert te zijn om verschillen te proeven. De koffie op het kantoor smaakt anders dan bij jouw thuis. Waar komen deze smaakverschillen vandaan?

 

HERKOMST KOFFIEBONEN
Koffie uit Brazilië smaakt anders dan koffie uit Ethiopië. Zelfs koffiebonen uit verschillende streken in Ethiopië kennen een totaal andere smaak dimensie. Factoren zoals weersomstandigheden, de vruchtbaarheid van de aarde, de mate van beschutting, de groeihoogte van de koffieplanten en de wijze waarop de boer zijn koffiebonen droogt bepalen de ‘smaak potentie’ van een koffieboon.

 

BRANDGRAAD VAN DE KOFFIEBOON
Bewust kiezen we voor de woorden ‘smaak potentie’. De wijze waarop de branderij haar bonen brandt, bepaalt in grote mate de smaak van de koffie. Er zijn talloze manieren om te branden.

Bij Italiaanse koffie worden de koffiebonen geroosterd totdat ze bijna zwart van kleur zijn, wat bittere smaken oplevert. Tegenwoordig wordt er vaak voor een lichte of medium brandgraad gekozen. De smaken blijven dan in tact, wat smaakvolle koffie oplevert.

 

WAAROM KIEZEN VOOR MICRO-KOFFIEBRANDERIJEN?
Grote koffiebranderijen zoals Douwe Egberts verwerken honderden kilo’s koffie in één keer. Deze koffie ligt te verjaren in de supermarkten en wordt gezien als de ‘lage kwaliteit’ koffie.

Wil je genieten van ambachtelijke en verantwoorde koffiebonen? Dan kies je voor micro-koffiebranders zoals Maalwerk. Zij branden hun koffiebonen op kleine schaal en krijgen hiermee volledige controle over de smaak van de koffie.

 

DIRECT TRADE: BETER VOOR DE BOER EN DE KWALITEIT VAN DE KOFFIE
Nog een pluspunt: Maalwerk doet zoveel mogelijk aan ‘direct trade’. Koffiebonen worden direct van de koffieboer gekocht. Het voordeel hiervan is dat de boer een eerlijke prijs krijgt en Maalwerk nog meer controle heeft over de kwaliteit van de koffie.

 

MATCH JOUW ZETMETHODE MET DE
KOFFIEBONEN VAN MAALWERK
Om het maximale uit je koffie te halen, raden we je aan te kijken welke koffiebonen het beste bij jouw zetmethode past. Bekijk hieronder de opties voor koffiebonen per zetmethode.

VOLAUTOMATISCHE ESPRESSOMACHINES
Steeds meer Nederlanders kiezen voor een volautomatische espressomachine. Eenvoudig in gebruik en geschikt voor zowel espresso als cappuccino-liefhebbers. De onderstaande koffiebonen komen het beste tot hun recht bij een volautomaat:

Hollandsch Rijk 100% arabica – voor een volle en romige afdronk.
Melange uit Midden en Zuid-Amerika.
Prijs per kilo: € 19,99

Puur Goud 100% arabica – voor sterke aroma’s en een gebalanceerde smaak.
Melange uit Midden en Zuid-Amerika.
Prijs per kilo: € 19,99

Maalwerk Meesterwerk – voor een stevige body en een perfecte crèmalaag.
Melange uit Afrika, Midden en Zuid-Amerika.
Prijs per kilo: € 17,99

Sta je op het punt om een nieuwe volautomaat aan te schaffen, maar heb je geen idee welke koffiemachine het beste bij je past? Maak dan gebruik van onze TOP-10 met de beste volautomatische koffiemachines.

HANDMATIGE ESPRESSOMACHINES
Bij handmatige espressomachines, ook wel pistonmachine of halfautomatische koffiemachines genoemd, doe je alle handelingen zelf. Met deze koffiemachine zet je de beste espresso’s, mits je weet hoe een handmatige espressomachine werkt en waar je op moet letten. Beschik je over een handmatige espressomachine? Maak dan een keuze uit de onderstaande koffies:

Maalwerk India AA Monsooned Malabar 100% arabica – voor een sterke, enigszins kruidige espresso.
Single Origin – 100% arabica uit India
Prijs per 500 gram: € 11,99

Maalwerk EL Salvador Finca la Majada 100% arabica – voor een espresso met een volle body en tonen van gedroogd fruit, citrus en chocolade.
Single Origin – 100% arabica uit Salvador
Prijs per 500 gram: € 11,99

Maalwerk Nicaragua Bourbon SHG – voor een gebalanceerde smaak, heerlijk zacht met een korte nasmaak.
Single Origin – 100% arabica uit Nicaragua
Prijs per 500 gram: € 11,99

Advies nodig voor de aanschaf van een handmatige espressomachine? Bekijk hier onze TOP-10 met de beste halfautomatische espressomachine.

 

FILTER ZETMETHODEN
Bij handmatige en automatische filter koffiezetapparaten is de gemalen koffie langer in aanraking met het water (langere extractie) met vollere smaken als resultaat. Vandaar dat filterkoffie onder de noemer ‘slow coffee’ valt. Het is één van de voordeligste manieren om koffie te zetten. Welke koffiebonen van Maalwerk passen het beste bij deze zetmethoden?

Maalwerk Kenia AA Top Guama – voor een extreem aromatische koffie met fruitige smaken.
Single Origin 100% arabica uit Kenia
Prijs per 500 gram: € 16,60

Maalwerk Ethiopië Sidamo – voor volle aroma met een bloemige, frisse en zoete afdronk.
Single Origin 100% arabica uit Ethiopie
Prijs per 500 gram: € 11,99

Maalwerk Costa Rica Tarrazu SHB – voor een lichte en pure smaak met zalige aroma’s.
Single Origin 100% arabica uit Costa Rica
Prijs per 500 gram: € 11,99

OVERIGE SLOW COFFEE ZETMETHODEN
Voorbeelden van andere slow coffee zetmethoden zijn: french press en de aeropress. Maak je gebruik van één van deze methoden? Maak dan een keuze uit de onderstaande koffies:

Maalwerk Colombia Supremo 100% arabica – voor een licht frisse karamelachtige afdronk.
Single Origin – 100% arabica uit Colombia
Prijs per 500 gram: € 11,99

Maalwerk Ethiopië Yirgacheffe – puur, complex en intense aroma’s.
Single Origin – 100% arabica uit Ethiopië
Prijs per 500 gram: € 12,99

Wij hopen dat de bovenstaande informatie de keuze voor de juiste koffiebonen eenvoudiger maakt. Kom je er toch niet uit? Neem dan contact op met Maalwerk voor advies op maat.

De waardering van maalwerkkoffie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 205 reviews.