groene-thee

Groene thee

door | 13 sep 2016 | Nieuws

Groene Thee – Gezond Antioxidant. Groene thee is lekker, gezond en wordt door de geneeskrachtige werking al eeuwen in de Chinese geneeskunde toegepast. Groene thee bevat veel polyfenolen; welke een krachtig antioxidant zijn en heeft een antivirale, antibacteriële werking, een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel, het hart, cholesterol, bloeddruk en leverfuncties.
Momenteel wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk gunstige werking van groene thee op de vorming van kankercellen. Antioxidanten zijn belangrijk voor de gezondheid. Anti-oxidanten beletten dat Vrije radicalen schade aanrichten en helpen ongewenste oxidatie te voorkomen in ons lichaam. Lichamelijke veroudering, schade aan huid en bindweefsels blijken het gevolg te zijn van vrije radicalen. Anti-oxidanten kunnen veroudering vertragen. Antioxidanten zitten in bepaalde Voeding (o.a knoflook, broccoli, kruiden) en in Supplementen (o.a Omega vetzuren, Vitamine A, B6, C, E, Taurine, Mineralen als Zink en Selenium).

Maalwerk Losse Thee Groene Thee Sencha Wintermelange

Maalwerk Losse Thee Groene Thee Sencha Wintermelange www.maalwerkkoffie.nl Ambachtelijke koffiebranderij Delfzijl; Eemsdelta; Groningen

   

Maalwerk Losse Thee Cactusvijg

Maalwerk Losse Thee Cactusvijg www.maalwerkkoffie.nl Ambachtelijke koffiebranderij Delfzijl; Eemsdelta; Groningen

De voordelen van groene thee

De gewoonte om groene thee te drinken in Japan stamt al van heel lang geleden. De thee staat vanouds bekend om zijn gezondheidsbevorderende en levens verlengende eigenschappen. Hoewel de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de groene thee door de eeuwen heen proefondervindelijk zijn bewezen, neemt de wetenschapper van tegenwoordig daar geen genoegen meer mee en vindt dat de werkzaamheid in het laboratorium bewezen moet zijn. Recente studies over de groene thee hebben het geloof en de voordelen van het drinken van groene thee dan ook gerechtvaardigd. Sebastiaan Kneipp had ook al de stelling: ‘laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.’
Omdat groene thee niet wordt gefermenteerd (gistingsproces), blijven alle natuurlijke stoffen behouden. Dit heeft tot gevolg dat de groene thee nog vol zit met waardevolle stoffen. Hieronder zal ik ze op een rijtje zetten, alhoewel er nog aanzienlijk veel meer stoffen zijn gevonden in de theestruik:
provitamine A, vitamine A, vitamine B1, vitamine B, 2vitamine B12, vitamine C, vitamine E, vitamine D, caroteen, calcium, chroom, ijzer, kalium, kobalt, koper, mangaan, magnesium, molybdeen, natrium, nikkel, fosfor, tannine, theobromine, theofylline, selenium, strontium, zink.
Verder treft men nog vele verschillende aminozuren (eiwitten) in groene thee aan en catechinen, waarover later meer. Zoals u in bovenstaande lijst kunt zien vindt men bijvoorbeeld ook selenium in groene thee. Al naar gelang de bodem waar de thee op groeide, zal het wat meer of minder zijn, maar uit onderzoek is gebleken dat de thee een rijke bron van selenium is. Sommige studies tonen aan dat het sterftecijfer wat betreft kanker, lager ligt bij mensen met een hogere seleniumspiegel in het bloed. Ook veel van de andere stoffen in deze thee zijn van belang voor het algemeen welbevinden. Door de afzonderlijke stoffen op internet te zoeken, bijvoorbeeld als zoekwoord: selenium en kanker kan men hierover weer een heleboel te weten komen. Mensen met een gestoorde suikerstofwisseling hebben behoefte aan chroom, en mangaan is belangrijk voor de eiwitstofwisseling n de bloedsuikerspiegel. Ook zink is van belang voor een goed werkend immuunsysteem.

Wetenschappelijke studies in Japan over Groene thee

Het sterftecijfer door kanker is zeer laag bij mannen en vrouwen in Japan. In de regio van Shizuoka waar 87 % van de Japanse groene thee wordt verwerkt en waar men zo’n vijf zes kopjes groene thee per dag drinkt, blijken de cijfers die de sterfte aangeven van maagkanker behoorlijk te zijn afgenomen door het dagelijks drinken van groene thee. Wetenschappelijke studies die zijn gedaan door het Nationale Kanker Instituut in Tokyo tonen aan dat de primaire inhoudstoffen van groene thee, tannine en catechine die in voldoende mate aanwezig zijn, het percentage van mensen met kanker kan verminderen. Een studie van professor Shu-Jun Cheng van het Kanker Instituut in Beijing heeft met cijfers aangetoond dat een extract van groene thee het aantal gevallen van kanker met 50 % heeft doen verminderen.
Nu even iets in het kort over catechinen. Catechinen hebben zeer sterke antioxidatieve eigenschappen ten opzichte van de zogenaamde vrije radicalen.

  • Antioxidanten beschermen het menselijk lichaam tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen, ze gaan de beschadiging van celwanden tegen.
  • Vrije radicalen zijn elektrisch geladen deeltjes. Ze kunnen celwanden en celkernen beschadigen en versnellen zo de veroudering. Vrije radicalen zijn ook agressieve stoffen, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan door stress.

Groene thee heeft aanzienlijk minder caffene dan koffie. Daar waar koffie een directe stoot van hyperactiviteit, trillende handen, incontinentie en irritatie veroorzaakt, wordt de caffene in de Groene Thee langzamer opgenomen, wat een gelijkmatige, voedende energie geeft in plaats van de beruchte ‘pieken en dalen’ van de koffie. Veel van het onderzoek naar de gezondheidsvoordelen is gedaan op basis van het gemiddelde gebruik in Aziatische landen, ca. 3 koppen per dag, hetgeen overeenkomt met 240 tot 320mg polyphenolen per dag. 5 gram Groene theebladeren in 250ml water is een standaard recept. Tabletten en capsules met Groene thee bevatten gestandaardiseerd extract, met name EGCG.

Drink tips:

  • Laat thee 3 tot 5 min trekken (dan worden alle werkzame stoffen opgenomen)
  • Drink je thee zo vers mogelijk, thee uit automaten of uit flesjes bevat minder flavonode dan verse.
  • Drink ongeveer drie keer per dag een bak thee
  • Thee kan de opname van ijzer uit fruit en groenten verhinderen. Het toevoegen van citroen of melk of het drinken van thee tussen maaltijden in kan dit effect tegengaan.

Onderzoekers van de universiteit van Toledo in Ohio in Amerika ontdekten dat groene thee een stof bevat die de werking van een belangrijk enzym van celwoekeringen blokkeert. Onderzoek door de Japanse overheid heeft uitgewezen dat er veel minder sterfte voorkomt in gebieden, steden en dorpen waar veel groene thee wordt gedronken.
Groene thee is rijk aan looizuur en vitamine C en bevat 10 keer meer epigallocatechine gallate, een sterk antioxidant, dan zwarte thee en 2,5 keer meer dan Oolong thee.
Zuid-Koreaanse onderzoekers deden een interessante ontdekking in verband met het drinken van thee bij rokers. Nicotine bevordert de plaquevorming en induceert arteriosclerose als gevolg van een verhoogde oxidatieve stress. Dit zijn negatieve aspecten die gedeeltelijk onder controle kunnen gehouden worden door het drinken van groene thee. In de bedoelde studie dronken 20 rokers 600 ml (vier kopjes) groene thee per dag en dit gedurende zes maanden. Uit de vergelijking van de bloedwaarden voor en na het experiment bleek dat het geoxideerd LDL significant was gedaald. Dit gold ook voor het oplosbaar P-selectine, een endotheliaal eiwit dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van een ontsteking. Hiermee kunnen wellicht enkele cardiovasculaire beschadigingen als gevolg van het roken beperkt worden, al blijft uiteraard de beste remedie te stoppen met roken.

Groene thee laat vetcellen krimpen

Poeder van gedroogde groene thee remt de groei van de vetlagen. Dat ontdekten Japanse onderzoekers. Volgens hun proeven komt de vetverbrandende werking van het preparaat op het conto van de bijna weer vergeten anti-oxidantwerking van groene thee.
De Japanse onderzoeksgroep bestudeert de werking van groene thee al enkele jaren. In de jaren negentig ontdekte de groep dat groene theepoeder de opslag van vetzuren in vetcellen afremt. In reageerbuizen, tenminste. Maar werkt thee ook in organismen? Om daar achter te komen gaven onderzoekers de extracten tien dagen lang aan mannelijke ratten. Elke rat kreeg dagelijks 130 milligram extract, opgelost in water, toegediend via een slangetje in de mond dat doorliep tot in de maag.
De dieren kregen een dieet dat voor vijftig procent uit suiker bestond, en voor 15 procent uit boter. Zo hoopten de onderzoekers de dieren vet te mesten. Dat lukte prima. De ratten werden snel zwaarder. Maar zoals je in de onderstaande figuur kunt zien remde het extract de gewichtstoename af. PGT staat trouwens voor powdered green tea.
De verminderde groei betekende ook minder vetmassa, bleek toen de Japanners de epidymale, perirenale en mesenterische vetmassa’s uit de dieren haalden en wogen. Ook de lever was minder zwaar.
Uit reageerbuisproeven wisten de Japanners al dat groene thee-extract de hoeveelheid triglyceriden in vetcellen vermindert. De resultaten hieronder zijn verkregen door vetcellen bloot te stellen aan een concentratie van 0.1 milligram per milliliter. Dat is hoog.
In de vetcellen was de aanmaak van het enzym SOD – voluit: superoxide dismutase – verhoogd, ontdekten de onderzoekers. SOD is een anti-oxidant die agressieve verbindingen uitschakelt. Als vetcellen insuline waarnemen gebruiken ze zulke agressieve stoffen om het insulinesignaal aan de rest van de cel door te geven, waardoor de cel vetten gaat opslaan. Groene thee blokkeert dat proces, vermoeden de Japanners.
Eerder ontdekten de Japanners al dat vitamine C dat het afslankeffect van groen thee versterkt. In reageerbuizen legden vetcellen, in een omgeving met groene thee-extract, minder triglyceriden vast naarmate de onderzoekers er meer vitamine C aan hadden toegevoegd. (VC-L staat voor een concentratie van 0.18 microgram vitamine per milliliter, VC-H voor 0.35 microgram per milliliter.)

Afvallen met groene thee

Een onderzoek van het Duitse Instituut voor Voedingsonderzoek in Potsdam heeft uitgewezen dat groene thee kan helpen bij het afvallen.

EGCG

De verhalen deden al de ronde: groene thee helpt het metabolisme versnellen en zou daarom goed werken in de strijd tegen overtollige kilo’s. Onderzoekers hebben nu vast kunnen stellen dat een bepaalde stof die in het drankje voorkomt de toename van lichaamsvet bij muizen vermindert. Het bestanddeel zorgt niet dat je minder trek krijgt, maar remt de opname van voedsel in de darmen en bevordert de verbranding van vet. De test met muizen hield in dat ze een vetrijk dieet kregen aangevuld met groene thee. Na 29 dagen waren ze minder zwaar dan hun soortgenoten die het zonder de thee moesten doen. Ook het vetpercentage was drastisch afgenomen. De wetenschappers gebruikten voor de test een extract van de thee, dat voor 94 procent bestond uit de werkzame stof EGCG. Het is nog maar de vraag of EGCG kan worden gebruikt als afslankmiddel.

Gezond

Bij eerdere onderzoeken is al gebleken dat groene thee grote hoeveelheden polyphenolen bevat die het cholesterolgehalte verlagen en het verbranden van vetten verbeteren. EGCG behoort tot deze stoffen. Tevens bezit de warme drank kankerremmende en antibacterile eigenschappen. Daarbij zou thee een kalmerende werking hebben op de zenuwen. De drank zit boordevol antioxidanten, die de weerstand versterken, en vitamines en mineralen, zoals calcium, magnesium, fluoride en ijzer.Met al deze goede eigenschappen ligt het voor de hand dat groene thee de gevolgen van het ouder worden vertraagt.
Momenteel staat groene thee vanwege de preventieve werking tegen kanker en hartziekten, enorm in de belangstelling. Men doet daar op dit moment allerlei onderzoeken naar. Toch is ook matigheid geboden. In groene thee zit, overigens minder dan in koffie, namelijk ook cafene. En wie te veel cafene binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Bron: Groenethee.com

De waardering van maalwerkkoffie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 209 reviews.