Rooibos thee bevat geen cafeïne / theïne en praktisch geen looizuur (tannine), Rooibos thee bevat wel vitamine E, provitamine A en een groot aantal mineralen, waaronder o.a. ijzer, kaliumcarbonaat en magnesium.
Rooibosthee en gezondheid
Dankzij de enorme hoeveelheid antioxidanten, die rooibos thee bevat, kan de werking van de vrije radicalen tenietgedaan worden. Vrije radicalen zijn ziekteverwekkers, die niet alleen de lichaamscellen, maar ook het afweersysteem aantasten. Rooibos thee is rustgevend en ‘s avonds gedronken, bevordert hij een gezonde slaap. Een uitgebreid Japans chemisch en klinisch onderzoek heeft aangetoond, dat rooibos thee stoffen bevat, die vooral voor de spijsvertering heel gunstig zijn.
Bij regelmatig gebruik werkt rooibos thee gunstig op de darmen, waardoor de stoelgang positief beïnvloed word. Het in zeer beperkte mate voorkomen van looizuur (tannine) is hier mede verantwoordelijk voor: looizuur vertraagt namelijk de stoelgang. In verhouding tot zwarte thee bevat rooibos thee slechts een twaalfde deel aan looizuur. Rooibos thee bevat weinig of geen calorieën, is dus geen dikmaker en past dus uitstekend in de strijd tegen overgewicht. Geef koude rooibos thee aan baby’s die last hebben van darmkrampjes. Rooibos thee toevoegen aan het kinderbadje i.v.m. luieruitslag of eczeem is een uitwendige toepassing. ‘s-Ochtends en ‘s avonds je gezicht reinigen met rooibos thee zorgt voor een gezonde gezichtshuid.
Rooibos thee en bloeddruk
Een aantal theesoorten zijn vocht afdrijvend en kunnen daardoor de bloeddruk beïnvloeden. Maar bloeddrukverlagend tot een correcte waarde is dus niet meer dan toeval. Als je er gevoelig voor bent kunnen meer dan 2 koppen rooibos thee per dag te veel zijn en lijden tot een verhoging van de bloeddruk. Dus heb je al last van te hoge bloeddruk, hou de bloeddruk dan in de gaten als je regelmatig en veel rooibos thee drinkt.
Kwaliteit rooibos thee
Volgens een onderzoek van de Consumentbond bepaalt de hoeveelheid naalden in de rooibos thee de smaak en kwaliteit, niet de takjes die standaard mee verwerkt worden. Of de houtdeeltjes of takjes smaak en kleur geven is een twistpunt.
De opvattingen over de beste samenstelling van rooibos thee verschillen. Meerdere partijen uit de rooibos industrie geven aan dat de kwaliteit van de thee beter is als er meer naaldjes inzitten. Anderen stellen echter dat een bepaalde hoeveelheid takjes nodig is voor de smaak van rooibos. De verhouding tussen takjes en naalden in rooibos is wel een kwaliteitsaspect, naast bijvoorbeeld de smaak, de kleur en de mate van fijnheid.
Tot ongeveer 15 jaar geleden bestond de Rooibos Raad die onder meer toezicht hield op de kwaliteit. Sinds deze raad is opgeheven, hebben alle producenten een eigen systeem om de kwaliteit van rooibos te bepalen.’ Sinds 2005 bestaat the South African Rooibos Council, die zich ook bezighoudt met de kwaliteit van rooibos.