Losse thee Glühwein

Thee soorten

door | 7 sep 2016 | Nieuws

Thee soorten

Thee is één van ’s werelds meest populaire dranken en wordt naast water, het meest gedronken. Zo ongeveer 3 biljoen kopjes thee worden dagelijks genuttigd. Overal in de wereld wordt thee gedronken en waar je ook komt als gast, meestal krijg je wel een kopje koffie of thee aangeboden. Maar wat is thee nu precies? 

Hier zullen we in het kort uitleggen wat thee is. Je mag in theorie enkel van thee spreken, wanneer de drank enkel en alleen is gemaakt van de bladeren van de theestruik “ Camellia sinensis “ alle andere kruiden, wortels, planten bladeren, bloemen of fruit welke hun smaak afgeven aan warm water, zijn in feite alleen maar aftreksels.

Camellia thee

De kwaliteit en variëteit van Camellia thee is, net als bij wijnproductie, afhankelijk van een groot aantal variabelen. Kleur, karakter en smaak worden bepaald door de ligging van de thee plantage, het klimaat, de seizoenen, de bodem en de manier van cultivering. Maar ook de plukmethode, het soort blad dat geplukt wordt en de verwerking van de theebladeren spelen een grote rol bij het eind resultaat. Zowel zwarte, rode, groene en witte thee zijn afkomstig van de Camellia plant. De bladeren van de thee struik blijven het hele jaar groen en oorspronkelijk  werden er 2 soorten Camellia gecultiveerd, de Camellia sinensis en de Camellia assamica. De Camellia sinensis is de Chinese thee variant de thee struik wordt ongeveer vier meter hoog als hij niet wordt gesnoeid. Deze theeplant is bestand tegen grote temperatuurschommelingen en tegen koude.
De Camelia assamica is de Indiase variant, deze theeplant heeft veel warmte nodig en deze thee plant kan wel tot twintig meter hoog worden als deze niet gesnoeid wordt. Deze hoogte is voor het plukken niet wenselijk, dus op thee plantages worden deze thee struiken gesnoeid tot een hoogte van ca. 1,20 meter

Zwarte Thee

Zwarte theebladeren ondergaan vier behandelingen. Eerst worden de blaadjes verwelkt. Dat gebeurt door de blaadjes te verspreiden op een lopende band waar onderaan warme lucht wordt doorgeblazen. Dit verwerkingsproces gaat door tot het vocht in de bladeren gereduceerd is tot 50%.Daarna worden de bladeren gebroken door ze een half uur tussen twee horizontale schurende vlakken te kneuzen. Zo komt er blad sap uit de thee bladeren. Hierdoor begint het thee blad automatisch te oxideren. Die oxidatie zorgt voor de zwarte kleur en de typische smaak en aroma van het thee blad. Vervolgens gaan de bladeren naar de koelere oxidatie kamer waar de zwarte thee gemiddeld tussen de 1 en 4 uur oxideert. De tijd die de thee doorbrengt bepaalt in grote mate de smaak en het karakter van de thee. Als de thee het optimale oxidatie niveau heeft bereikt, worden de thee bladeren in een oven gedroogd om het oxidatie proces te stoppen. Van de 100kg geplukte thee blijft na dit proces 20kg zwarte thee over.

Groene Thee

Groene thee is niet ge-oxideert. Om te verhinderen dat de vers geplukte bladeren beginnen te oxideren, worden ze zo snel mogelijk na het plukken gebakken op een temperatuur van 250°C. Afhankelijk van de thee soort, duurt dit proces enkele seconden tot 15 minuten. Hierna worden de thee bladeren gedroogd in een wok of een droogtrommel tot het vocht in de thee bladeren is gereduceerd tot 50%. Het thee blad is nus soepel en zacht en gemakkelijk in elke vorm te brengen. Tot slot worden de thee bladeren gedroogd in een oven tot het vochtgehalte is gedaald naar 5%. Zo behoud deze thee zijn groene kleur en zijn specifieke smaak, aroma’s en zijn heilzame bestanddelen.

Rode Thee of Oolongthee

Rode thee is gedeeltelijk geoxideerd. Net zoals bij het proces van zwarte thee, start ook hier eerst het proces van verwelken totdat het vochtgehalte in het blad is gereduceerd tot 50%. Daarna worden de bladeren in manden geschud, totdat enkel de rand van het blad gekneusd wordt. Nadien oxideren de bladeren kortstondig verder. Als het gewenste oxidatie niveau is bereikt wordt het proces gestopt door de bladeren in een oven te drogen tot het vochtgehalte is gedaald naar 5%. Door het korte oxidatie proces bevind deze rode thee zich tussen zwarte thee en groene thee.

Witte thee

Witte thee is bijzonder en werd tot enkele jaren geleden exclusief in China geoogst. Tegenwoordig produceren ook andere landen, zoals Vietnam en Sri Lanka, witte thee. Witte thee is de minst bewerkte thee van alle soorten en heeft een bepaalt imago: Het is thee van uitzonderlijk hoge kwaliteit en staat voor exclusiviteit. Daarom is de terroir (bodem, klimaat en hoogte) van witte thee erg belangrijk.
De theestruiken worden verbouwd onder de meest ideale omstandigheden op de meest vruchtbare bodem en op precies de goede hoogte. Bovendien worden de theebladeren allemaal manueel geplukt, zodat enkel de blaadjes aan de top worden geplukt. Het plukken en verwerken moet uiterst voorzichtig gebeuren, omdat de bladeren niet gekneusd mogen worden, anders vindt er oxidatie plaats en dat is bij witte thee uit den boze. Na het plukken worden de bladeren gedroogd met een temperatuur van 30°C en een lage luchtvochtigheid totdat 50% van het vocht uit het blad is verdampt. Daarna gaan de thee bladeren in een oven en worden gedroogd totdat er nog 5% vocht overblijft. Witte thee dankt zijn naam aan de fijne witte donshaartjes waarmee de blaadjes zijn bedekt. Ook de infusie van witte thee heeft bijna geen kleur.

De waardering van maalwerkkoffie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 209 reviews.